Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

2017 stond in het teken van cybercriminaliteit

2017 stond in het teken van cybercriminaliteit
19 January 2018 19:19 uur

Jaarlijks vinden er duizenden succesvolle cyberaanvallen plaats, maar het afgelopen jaar kwam een groot aantal daarvan in de openbaarheid. Zo haalden aanvallen met de ransomware-varianten WannaCry en NotPetya het nieuws en werd er melding gemaakt van hacks bij Equifax en zelfs Uber. Wat hebben we nu precies van deze incidenten geleerd, en hoe kunnen organisaties zich beter voorbereiden op cyberaanvallen?

Eind januari werden verschillende Britse banken, waaronder Lloyds Bank, getroffen door een grootschalige distributed denial of service (DDos)-aanval die twee dagen lang aanhield. Cybercriminelen probeerden hiermee de toegang tot ruim 20 miljoen bankrekeningen te blokkeren. Als gevolg hiervan konden klanten van deze banken geen online betalingstransacties uitvoeren of hun saldo via internetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) raadplegen. In februari haalde de ogenschijnlijk onschuldige teddybeer van CloudPets de krantenkoppen. Deze met het internetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) verbonden knuffelbeer wees op de gevaren die gepaard gaan met het verbinden van alledaagse zaken met het internetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www). Meer dan twee miljoen opnames die kinderen en ouders met deze IoT-beer hadden gemaakt werden gelekt, evenals e-mailadressen en wachtwoorden van ruim 800.000 gebruikersaccounts. Maart bracht niet alleen warmer weer en bloesem. Er was sprake van groeiende zorgen over de veiligheid van de informatie van 26 miljoen patiënten van de Britse National Health Service toen bleek dat de medische dossiers van 2.700 huisartspraktijken toegankelijk waren voor onbekenden.

Het aanbreken van de lente in april ging gepaard met het nieuws dat de International Association of Athletics Federations (IAAF) was getroffen door een cyberaanval van een kwaadaardigere beer dan de IoT-knuffelbeer van CloudPets, en wel de beruchte internationale hackersgroep Fancy Bear. Deze hackers hadden de medische dossiers van diverse atleten geplunderd. In sommige gevallen bevatten deze informatie over verboden middelen die sporters hadden gebruikt. In dezelfde maand was ook sprake van ‘luchtiger’ nieuws: een hacker had Netflix gegijzeld in verband met de start van het nieuwe seizoen van de hitserie ‘Orange Is the New Black’. Tot de grote vreugde van de fans van de serie en de grote spijt van Netflix werd het seizoen vroegtijdig gelekt omdat het bedrijf de losgeldeisen van de hacker niet inwilligde. Bron: resellersbusiness.nl 19-1-18 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT
  • ISPConnect