Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

25 zaken die we te danken hebben aan Linux en open source

25 zaken die we te danken hebben aan Linux en open source
18 April 2018 16:43 uur

In februari vierden we de 20e verjaardag van open source. De belangrijkste fundamenten van open source (softwareComputerprogrammatuur ge�nstalleerd op onderliggende apparatuur om automatiseringsdiensten aan gebruikers te kunnen bieden waarvan de broncode beschikbaar is) zijn transparantie, samenwerking, vrijheid en delen. Deze karakteristieken zijn inmiddels tot ver buiten de grenzen van bedrijfstechnologie te vinden. Dit artikel geeft een overzicht van 25 zaken die dankzij open source en het besturingssysteem Linux, de belangrijkste exponent van open source, verbeterd zijn.

Het is alweer 25 jaar geleden dat Linus Torvalds met een korte Usenet-post aankondigde dat hij een gratis besturingssysteem had ontwikkeld. Dat hobbyproject staat nu bekend als Linux en is het hobbyniveau ruimschoots ontstegen. Het besturingssysteem heeft een golf aan innovatie voortgebracht die het IT-landschap aanzienlijk heeft veranderd.

Nog groter dan Linux is de open source-beweging die eruit voortkwam, een wereldwijde community van gelijkgestemden die gezamenlijk softwareComputerprogrammatuur ge�nstalleerd op onderliggende apparatuur om automatiseringsdiensten aan gebruikers te kunnen bieden ontwikkelen en delen. Dit ontwikkelmodel zou later het IT-fundament van de toekomst worden.

Wereldwijde industrie

1 Realtime handel
We vinden het bijna vanzelfsprekend dat financiële transacties, zoals het overmaken van geld, bijna simultaan plaatsvinden. Dit zou onmogelijk zijn zonder de realtime-functionaliteit van de Linux-kernel, waarmee meer dan 50 procent van de wereldwijde financiële transacties en 100 procent van die van de Fortune 500 commerciële banken worden verwerkt.

2 De wereldwijde technologie-economie
Linux en andere opensourceprojecten die erop gebouwd zijn, hebben geholpen om IT te standaardiseren. Dit heeft geleid tot vergaande interoperabiliteit van softwareComputerprogrammatuur ge�nstalleerd op onderliggende apparatuur om automatiseringsdiensten aan gebruikers te kunnen bieden en diensten in de wereldwijde zakelijke IT.

3 IT binnen de overheid
Overheidsinstanties hebben een rijke geschiedenis in open source, gedreven door de prijsefficiëntie, innovatie en schaalbaarheid van Linux en open source. Zij zijn nu hard op weg om het modelvoorbeeld van open source-efficiëntie te worden. Bron: itexecutive.nl 18-4-18 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT