Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

5 grote bedreigingen voor de smartphone

5 grote bedreigingen voor de smartphone
18 January 2018 14:08 uur

Mobiele apparaten zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Spyware, ransomware, banking trojans – het is er allemaal al voor deze gemiddeld slecht beveiligde apparaatjes. Wat zijn volgens beveiligers ESET, Sophos, Kaspersky en Trend Micro nu de grootste gevaren waar een smartphone voor moet vrezen?

1. Ransomware voor Android.

Deze ransomware komt binnen op de smartphone via apps die de gebruikerEen persoon of een apparaat dat gebruik maakt van automatiseringsdiensten zelf download in app stores. “Dat kunnen spelletjes zijn, handige apps of nagemaakte apps”, legt Harm van Koppen van Sophos uit. Vooral Android is hiervoor vatbaar. De controle op apps is in de App Store minder streng dan die van Apple. Bovendien is de aansturing van een telefoon onder Android makkelijker te beïnvloeden met een app. Bij andere smartphones is dat lastiger.

Gebruikers kunnen het enigszins tegenhouden met behulp van speciale security apps van diverse aanbieders. Die geven adviezen als ze bijvoorbeeld zien dat een spelletje wel heel veel rechten opeist of ze raden aan een SD-card te versleutelen. Van Koppen: “Er zijn ook virusscanners, maar die zijn veel beperkter dan die voor pc’s. Dat komt doordat PC’s in de loop der jaren ingericht zijn voor centraal beheer. Bij telefoons is dat (nog) niet het geval. Dat zijn veel nieuwere systemen en daar is de gebruikerEen persoon of een apparaat dat gebruik maakt van automatiseringsdiensten ook lokaal beheerder van het toestel. Dat is moeilijker te beheren.”

“Fabrikanten als Samsung, LG en Sony hebben wel eigen platforms ontwikkeld voor beveiliging – die bestaan uit een beveiligingsschil om het besturingssysteem beter te contoleren. Het lastige hierbij is dat dit vaak ook afhankelijk is van het type toestel. En updates zijn veel lastiger bij te houden door zowel de fabrikant als de gebruikers. Als medewerkers in een bedrijf dan veel verschillende modellen gebruiken, krijg je er als bedrijf toch slecht grip op.” Bron: agconnect.nl 18-1-18 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT
  • ISPConnect