Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

‘Bij EU-tegenhanger voor Amerikaanse clouddiensten heerst onderlinge argwaan’

‘Bij EU-tegenhanger voor Amerikaanse clouddiensten heerst onderlinge argwaan’
18 November 2020 11:50 uur

Bij de deelnemers van Gaia-X, dat een Europees alternatief moet bieden voor de clouddiensten van Amerikaanse techgiganten, heerst grote onderlinge argwaan, volgens bronnen van het FD. Franse bedrijven zouden standaarden willen doordrukken.

Vanwege het onderlinge wantrouwen dreigt Gaia-X draagvlak te verliezen en niet van de grond te komen. Dat schrijft het FD op basis van uitlatingen van bronnen. Die zeggen dat met name Franse bedrijven hun standaarden zouden willen doordrukken, waardoor andere bedrijven, waaronder Nederlandse, op achterstand zouden raken.

Als voorbeeld noemt een bron de Franse aanbieder van clouddiensten OVH, dat er bijna in geslaagd zou zijn om zijn eigen beveiligingsstandaard voor Gaia-X erdoor te krijgen. Volgens de bron zou daardoor een Franse lock-in in plaats van een Amerikaanse dreigen. Ludo Baauw, van de Nederlandse aanbieder van clouddiensten Intermax zegt tegen de krant dat de stem van kleine Nederlandse bedrijven weg dreigt te vallen tegen de lobbykracht van grote Franse aanbieders als Capgemini, Atos en OVH.

Gaia-X moet Europees tegenwicht bieden tegen de grote cloudplatformen van bijvoorbeeld Microsoft, Google en Amazon. Het project ging afgelopen zomer officieel van start met elf Franse en elf Duitse bedrijven, maar de wens is dat meer Europese bedrijven deelnemen. Het doel is niet om tot een grote Europese techgigant te komen, maar om het aanbod van met bestaande aanbieders te verbeteren met richtlijnen, beleid en technische documentatie. Dat aanbod moet zich dan kenmerken door veiligheid, interoperabiliteit en standaardisering. Bron: tweakers.net

  • Nederland ICT