Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

Cisco: remote werken brengt privacy- en securityproblemen met zich mee

Cisco: remote werken brengt privacy- en securityproblemen met zich mee
23 October 2020 09:31 uur

IT-teams waren niet volledig voorbereid op de plotselinge overgang naar thuiswerken toen de coronapandemie uitbrakt begin dit jaar. Bovendien zijn werknemers sceptisch als het gaat om privacybescherming binnen technologieën voor thuiswerken en over hoe betrouwbaar organisaties hun gegevens beschermen, zeker nu gezondheidszorg, onderwijs, werk en sociaal leven steeds meer online plaatsvinden. Dat blijkt uit twee onderzoeken die Cisco onlangs uitvoerde. Investeringen in veiligheid en privacy zijn cruciaal om organisaties en consumenten voor te bereiden op het nieuwe normaal. 

Cisco voerde de onderzoeken uit onder 3000 IT-beslissers uit de hele wereld. De rapporten laten de kansen en uitdagingen zien van de overgang naar een cloudwereld waarin we overal veilig, verbonden en productief zijn. Mensen blijken steeds bezorgder over het delen van gegevens tijdens de pandemie, maar ook organisaties laten weten dat ze geconfronteerd worden met beveiligingsuitdagingen bij het ondersteunen van werknemers en klanten op afstand.

Zorgen over privacy

Nadat begin dit jaar de pandemie uitbrak en organisaties in allerijl thuis moesten gaan werken, bleken veel organisaties daar slechts beperkt op voorbereid. De invoering van technologieën die medewerkers in staat stellen op afstand samen te werken, is door de crisis fors versneld. Onder meer door de snelle ad-hoc invoering maken mensen zich zorgen over de privacy van tools voor werk op afstand en zijn ze sceptisch of bedrijven wel doen wat nodig is om hun gegevens veilig te houden.

Uit een onderzoek onder 2.600 volwassenen wereldwijd is gebleken dat consumenten ondanks de pandemie hun privacy-eisen niet of nauwelijks willen aanpassen en dat ze willen dat bedrijven transparanter zijn over hoe zij gegevens van hun klanten gebruiken. Organisaties kunnen vertrouwen opbouwen door privacy in hun producten te verankeren en hun werkwijze duidelijk en eenvoudig aan hun klanten te communiceren.

Cybersecurity

“Veiligheid en privacy behoren tot de belangrijkste sociale en economische kwesties in ons leven”, zegt Michel Schaalje, Directeur Security Cisco Nederland. “Cybersecurity is altijd te complex geweest. Maar de nieuwe manier van werken zal niet verdwijnen en we zien dat organisaties meer willen investeren in cybersecurity. Dit biedt de securitysector een unieke kans om de benadering van security te transformeren en zo beter tegemoet te komen aan de behoeften van klanten en eindgebruikers”.

Over privacy zegt Schaalje: “Privacy is veel meer dan alleen een nalevingsverplichting. Het is een fundamenteel mensenrecht en een zakelijke vereiste die cruciaal is voor het opbouwen en behouden van het klantvertrouwen. De kernprincipes van privacy en ethiek, zoals transparantie, eerlijkheid en het afleggen van verantwoording, zullen in deze nieuwe digitale wereld voor ons een leidraad zijn.” Bron: channelconnect.nl

  • Nederland ICT