Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

‘Cloud native wordt snel volwassen’

‘Cloud native wordt snel volwassen’
17 August 2020 18:39 uur
Opensourcesoftware is met de opkomst van de cloud in een stroomversnelling geraakt. Vooral Kubernetes, een orkestratieplatform voor containers, is hard op weg de basis te worden voor de moderne, cloud native-infrastructuur.
Vanaf vandaag zou Amsterdam vier dagen lang het middelpunt worden van de cloud native-gemeenschap die een heel ecosysteem van opensourcesoftwareprojecten om Kubernetes heen bouwt. Maar door Covid-19 gaat de KubeCon/CloudNativeCon virtueel. Organisator is de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) die de toekomst van de containertechnologie bepaalt en over vijftig grote open softwareprojecten de supervisie voert.

Nieuwe CNCF-directeur is de van GitLab afkomstige Priyanka Sharma. Haar voornaamste rol is de cloud native-beweging in goede banen te leiden. Ze moet ervoor zorgen dat de tech-industrie bij deze evolutie blijft samenwerken. Haar taak is ook het container-ecosysteem verder uit te breiden.

Sterk groeiend is het aantal bedrijven dat als nieuw lid gaat bijdragen aan deze opensourceontwikkeling en het aantal nieuwe eindgebruikers. Daar staat tegenover dat de cloud native-technologie nog steeds onvolwassen is. Volgens adviesbureau Gartnermist het hele ecosysteem rond containers operationele best practices.

Op stoom

Priyanka Sharma erkent als de nieuwe managing director van dit belangrijke Linux-project dat er nog veel werk valt te doen. Kubernetes komt als eerste stap naar containerisatie ‘aardig op stoom’, zegt ze. ‘Maar inderdaad ben je er daarmee nog niet.’ Er komt veel meer bij te kijken zoals de keuze van oplossingen voor de monitoring, logging en tracing. Daar is nog geen de facto standaard voor.

Maar de CNCF bestaat amper vijf jaar. Sharma: ‘Het cloud native-ecosysteem is ‘werk in voortgang’. De bouw is in volle gang, dus wat verwacht je? We kunnen het systeem niet afsluiten en wachten totdat alles perfect is.’ De opensourcegedachte is om de community alles te laten opbouwen. Ook eindgebruikers spelen daar een grote rol in. Al doende leert men. Het fundament bestaande uit containerisatie, ci/cd (continue integratie en delivery) en orkestratie alsmede definitie van applicaties is gelegd. De volgende stappen in de cloud native-reis kennen tal van opties. Vaak bepalen de omstandigheden de beste keuze.

Sharma ziet de door Gartner gesignaleerde onvolwassenheid snel minder worden. ‘Op een aantal gebieden begint overeenstemming te bestaan over de beste oplossingen.’ Dit geldt bijvoorbeeld voor projecten voor telemetrie waarbij de werking van complexe systemen beter is te begrijpen. Ook bij de integratie van verschillende opslagmogelijkheden in Kubernetes is veel vooruitgang geboekt. ‘We zijn dichtbij standaardisatie,’ zegt Sharma.

Hoge verwachtingen

De afgelopen maanden is ook veel progressie bereikt bij ‘service mesh’-architecturen. Deze middleware verbetert de communicatie tussen applicatiediensten, met name microservices. Ze regelt hoe verschillende elementen van een applicatie met elkaar gegevens delen. Sharma heeft hoge verwachtingen van de Service Mesh Interface (SMI), een universele interface voor alle services meshes zoals Linkerd, Consul, Istio en OSM. Dit maakt het veel makkelijker met meshes te experimenteren, van de ene mesh naar de andere te migreren en meshes te combineren. Sharma: ‘Je krijgt zo echte interoperabiliteit ongeacht de gekozen service mesh. Het hele ecosysteem gaat hiervan profiteren.’ De klant krijgt zo veel keuze zonder dat de ene architectuur de andere in de weg hoeft te staan.

Een andere trend is het gebruik van containers en Kubernetes bij edge computing. De behoefte groeit om data dichter bij de bron te verwerken. In dit verband verwacht Sharma veel van Rancher K3s. Deze lichtgewichtversie van Kubernetes is bedoeld voor workloads op ver verwijderde locaties en binnen het internetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) of things. Een ander project dat vooral in China furore maakt, is KubeEdge. Deze complete oplossing waarbij zowel de cloud- als edge-modules opensource zijn, brengt edge computing naar de cloud.

Bomen in het bos

Aan Sharma ook de vraag hoe het staat met de veiligheid van containers. Honderden nieuwe bedrijven hebben zich op dit gebied gestort. In plaats van grote traditionele leveranciers staan allerlei nieuwkomers op de voorgrond. Het zijn er echter heel veel. Tussen de bomen is het bos nauwelijks meer te zien. Hoe kan een klant hier wijs uit worden? Bron: computable.nl Lees verder>>>>

  • Nederland ICT