Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

CPI-DS SAP , een Cloud – Onpremises data-integratie overzicht

CPI-DS SAP , een Cloud – Onpremises data-integratie overzicht
24 March 2020 07:26 uur

Integratie is een concept dat steeds meer aanwezig is in ons leven; van IOT en de kunstmatige intelligentie in het dagelijkse huishouden tot connected enterprises; dit laatste is een groeiende uitdaging voor IT-afdelingen en consultants over de hele wereld. Eén van de oplossingen die steeds meer aandacht krijgt in dit domein is SAP’s Cloud Platform Integration for Data Services, of CPI DS, gericht op de extractie/transformatie/laadprocessen (ETL) voor data tussen Cloud en on-premise systemen. In dit blog deel ik enkele inzichten over deze specifieke oplossing uit de CPI-suite op basis van ervaringen uit een (lopend) project, samenwerking met SAP’s eigen oplossingsexperts en bijbehorend (online) onderzoek.

Positionering & Context

SAP’s Cloud Platform Integration (CPI), in het verleden bekend als HANA Cloud Integration of HCI, is dé erkende Cloud-gebaseerde integratieoplossing van de Walldorf-gebaseerde gigant (Process Orchestration, of PO, zijnde het on-premise alternatief). CPI is echter niet één enkele tool, maar een overkoepelende term voor verschillende, scenario-specifieke applicaties die allemaal streven naar het synchroniseren van gegevens in het systeemlandschap van een onderneming. Wanneer klanten moderne SAP-bedrijfsapplicaties kopen, komen ze vaak gebundeld met een van deze CPI-applicaties om een startpunt te bieden voor de integratie van de nieuwe aanwinst in bestaande IT-architectuur. Zo wordt bijvoorbeeld SAP’s Integrated Business Planning (IBP) gebundeld met CPI-DS. Dit betekent echter niet dat CPI-DS alleen kan worden gebruikt in combinatie met IBP, maar het ook een rol kan spelen in scenario’s met bijvoorbeeld S/4HANA, SuccessFactors, C4C of BW.

Architectuur

Wanneer je de architecturale opzet van CPI-DS overweegt, kan je deze eenvoudig vergelijken met ‘zuster-oplossingen’ uit de CPI-familie, zoals Smart Data Integration (SDI). Net als SDI bestaat CPI-DS uit twee hoofdcomponenten. Het eerste is de Data Services Agent, dat is het component dat een on-premise installatie vereist en verantwoordelijk is voor de communicatie aan de bronzijde van het systeem. Het tweede component is de HANA Cloud Integration Agent Manager-applicatie, het servercomponent in de Cloud waarmee de (IT-)gebruikerEen persoon of een apparaat dat gebruik maakt van automatiseringsdiensten in contact komt. Elke minuut checkt de Agent met het CPI Cloud component of er wachtrij-jobs te verwerken zijn voordat hij weer een minuut gaat ‘slapen’. De communicatie met en vanuit de CPI Agent Manager (die zich in de webbrowser bevindt) verloopt via HTTPS. Hieronder staat een overzicht waarin de datastromen zijn gemarkeerd met de vetgedrukte pijlen en de communicatiestromen met normale pijlen. Bron: ciber.nl 20-3-20 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT