Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

CSR geeft overheid advies voor aanpak onveilige IoT-apparaten

CSR geeft overheid advies voor aanpak onveilige IoT-apparaten
11 January 2018 20:14 uur

De Cyber Security Raad (CSR), een nationaal en onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet, heeft de overheid advies gegeven om onveilige InternetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) of Things-apparaten aan te pakken. Volgens de CSR zal het InternetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) of Things een steeds grotere rol gaan spelen in het dagelijks leven.

Uit onderzoek dat het CSR liet uitvoeren blijkt dat als er geen maatregelen worden getroffen het InternetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) of Things ingrijpende gevolgen kan hebben. “IoT-toepassingen zijn op dit moment vaak slecht beveiligd en vormen daarmee een bedreiging voor onze veiligheid en privacy”, aldus het adviesorgaan. Als voorbeeld wordt gewezen naar het Mirai-botnet, dat uit allerlei gehackte IoT-apparaten bestaat en voor verschillende ddos-aanvallen is ingezet. “Dit zal in de toekomst alleen nog maar toenemen. Het is van belang dat de veiligheids- en privacyrisico’s worden aangepakt om schade zoveel mogelijk te beperken en voorkomen”, schrijft de CSR.

Bij het InternetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) of Things spelen echter allerlei uitdagingen. Zo neemt de kwetsbaarheid toe door de schaal waarop apparaten met onvoldoende beveiliging met elkaar en met het internetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) worden verbonden. Daarnaast is de hoeveelheid data die kan worden verzameld enorm en is de beveiliging van data lastig te regelen. Verder is het lastig om de aansprakelijkheid te bepalen.

Bij de productie of het gebruik van IoT-producten zijn vaak verschillende partijen betrokken. Fabrikanten combineren of ‘re-branden’ verschillende hard- en softwareComputerprogrammatuur ge�nstalleerd op onderliggende apparatuur om automatiseringsdiensten aan gebruikers te kunnen bieden van andere fabrikanten. Door de grote hoeveelheid aan veelal buitenlandse spelers op de IoT-markt ontbreekt het aan overzicht, aldus de CSR. “Hierdoor is het onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is en daarop kan worden aangesproken. Dit probleem wordt verergerd doordat landen verschillende standaarden en regels hanteren.” Bron: security.nl 11-1-18 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT
  • ISPConnect