Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

De onvermoede kanten van de AVG

De onvermoede kanten van de AVG
07 January 2019 18:36 uur

De algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is nu dik een half jaar van kracht. In relatief korte tijd heeft de AVG een behoorlijke impact gekregen: organisaties hebben veel meer aandacht voor security. Toch merken we in de praktijk dat er essentiële zaken over het hoofd worden gezien. En tegelijkertijd worden er ook onnodige maatregelen genomen uit naam van de AVG.

Ondanks de digitalisering werken veel bedrijven toch nog met gevoelige informatie op papier. Denk maar aan het inschrijfformulier op de balie, waarmee elke bezoeker wordt geregistreerd. Een interessante lijst, want iedereen kan zien wie er tot dan toe op bezoek is (geweest): naam, bedrijfsnaam en kenteken, contactpersoon, tijd van aankomst en tijd van vertrek. Daar kunnen mensen tussen zitten waarvan het bezoek gevoelig kan liggen, bijvoorbeeld concurrenten.

Een ander voorbeeld is omgang met personeelsdossiers. Als die gedigitaliseerd zijn, voldoet het geheel over het algemeen wel aan de AVG. Het gaat immers om gevoelige persoonsgegevens, tot en met kopieën van identiteitsbewijzen aan toe. Maar in de praktijk zijn de hr-processen al te vaak hekkensluiter in de digitalisering met als gevolg dat de dossiers nog op papier staan. Ze blijven makkelijk rondslingeren – het wordt zwerfinformatie – en van AVG-compliancy is geen sprake. Bron: itexecutive.nl 7-1-19 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT