Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

Drie redenen waarom je als IT’er helemaal niet in de board hoeft

Drie redenen waarom je als IT’er helemaal niet in de board hoeft
12 July 2019 07:34 uur

Het is een veelgehoorde klacht van IT-specialisten: alignment met de raad van bestuur. Maar als dé IT-specialist van jouw organisatie hoef je helemaal niet in de directievergadering te zitten om invloed uit te oefenen. Zolang maar aan drie voorwaarden wordt voldaan.

Dat blijkt uit onderzoek van MT, Proact en NetApp naar het belang van cybersecurity in Nederland. Aan 258 IT-verantwoordelijken in organisaties van verschillende omvang en focus werd gevraagd hoe cybersecurity een rol speelt in hun werk. Onderdeel van het onderzoek was ook de vraag naar alignment: in hoeverre is IT in het directieteam vertegenwoordigd?

Bij bijna de helft is een IT-manager verantwoordelijk voor ict. Eén op de tien organisaties heeft een CIO. In een op de vijf organisaties is een security-manager werkzaam. Bij de rest van de ondervraagde organisaties is IT de verantwoordelijkheid van de CEO (15 procent), de CFO (6 procent) of een andere manager (4 procent).

IT-verantwoordelijke maakt opmars

Zeker is dat IT-verantwoordelijken een opmars maken in de BV Nederland. Vooral in grote organisaties zijn de chief digital officers de aanjagers van de digitale transformatie. Daarnaast zijn er ook chief technology officers. In de onderzochte doelgroep echter voeren de IT-managers de boventoon.

Niet vreemd – twee derde van de onderzochte organisaties telt minder dan 500 medewerkers. Vier van de vijf organisaties is niet-beursgenoteerd en een derde van het totaal betreft een familiebedrijf. Een aanzienlijk deel van de ondervraagde IT-managers werken dan ook bij een publieke of semi-publieke organisatie.

Niet in de board

De vertegenwoordiging van IT in de directie is voor veel ondervraagden een thema. Toch is het voor veel IT’ers niet nodig om een eigen man of vrouw in de raad van bestuur te hebben zitten.

Uit gesprekken met de ondervraagden komt naar voren dat sommige IT-verantwoordelijken het wel prettig vinden dat ze zelf niet in de board zitten. Immers, als de zaken goed geregeld zijn in de organisatie, is alignment niet noodzakelijk. Dit zijn de opvallendste voorwaarden voor zo’n positie op afstand. Bron: mt.nl 10-7-19 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT