Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

DW&BI Summit 2018: Data First! en veel praktijkcases

DW&BI Summit 2018: Data First! en veel praktijkcases
09 April 2018 06:36 uur

‘Data first!’ was het thema van de vijfde editie van de Data Warehousing en Business Intelligence Summit die op 20 en 21 maart in Utrecht plaatsvond. Een thema dat goed past bij de ontwikkeling waarin steeds meer organisaties data centraal stellen in hun bedrijfsvoering.

Verschillende sessies van deze Summit waren gericht op de nieuwe toepassingen die met al deze data kunnen worden gerealiseerd: meer doen met je data. Analytics, data science en artificial intelligence kwamen daarbij uiteraard aan bod. Ook waren er sessies gericht op de architecturen die nodig zijn om dit nieuwe gebruik te kunnen ondersteunen: niet-relationele databases, cloud computingHet op aanvraag via het internet beschikbaar stellen van rekenkracht, opslag, beveiliging, software en gegevens. De gebruiker van informatie is niet verantwoordelijk voor de hardware en software en neemt automatisering als een dienst af., data lakes en datavirtualisatie. Weer andere sessies waren gericht op de eisen die, mede door dit nieuwe gebruik, worden gesteld aan de inrichting en de organisatie rondom de data. Zaken als data management, security, privacy, governance en compliance kwamen uitgebreid aan bod.

Data heeft eigen supply chain
Ook op deze editie van de Summit kwam de term Big Data weer naar voren. Maar deze keer dan toch vooral om aan te geven dat Big Data eigenlijk niet zo nieuw is. In de industrie worden namelijk al jarenlang enorme hoeveelheden data gegenereerd. Maar er zijn natuurlijk wel verschillen met het verleden. Een verschil is dat door de opkomst van social media, internetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) of things en de interneteconomie, veel meer bedrijven nu over enorme hoeveelheden data beschikken. Maar het belangrijkste verschil is toch dat het gebruik en de gebruikers behoorlijk zijn veranderd. Het gebruik is veranderd met de opkomst van self-service en data science. En waar voorheen de data vooral voor intern gebruik was, wordt er nu ook door andere partijen en consumenten van deze data gebruikgemaakt. Vergelijkbaar met een traditionele productieketen, zijn er door de huidige focus op data zelfs hele data supply chains aan het ontstaan bestaande uit dataproducenten, -providers, -distributeurs, -retailers, -verrijkers, -inkopers tot en met de uiteindelijke consument van deze data.

Bron: biplatform.nl 8-4-18 Lees verder>>>>

  • ISPConnect
  • Nederland ICT