Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

European Space Agency kiest consortium voor cloud-platform

European Space Agency kiest consortium voor cloud-platform
23 February 2018 08:05 uur

De European Space Agency (ESA) heeft een consortium van consultancy- en techbedrijven ingeschakeld om hen te helpen bij de ontwikkeling van een nieuw cloud-platform voor het aanbieden van gecombineerde aardobservatiedata.

Anno 2018 is er steeds meer aardobservatiedata beschikbaar. Deze data, afkomstig van satellieten, speelt een belangrijke rol in de zoektocht naar oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken waar de wereld vandaag de dag mee kampt. Te denken valt aan klimaatverandering, de alsmaar schaarsere grondstoffen en andere milieu-gerelateerde kwesties. Ook voor organisaties die gebruikmaken van geografische informatiediensten of commerciële bedrijven, die op basis van deze data nieuwe business willen creëren of hun huidige diensten willen uitbreiden, biedt de toenemende hoeveelheid aan aardobservatiedata kansen.

De European Space Agency (ESA), de Europese tegenhanger van ruimtevaartorganisatie NASA, werkt al jaren aan dergelijke data en diensten. In 2014 werd Sentinel-1 gelanceerd, de eerste satelliet uit het Copernicus-programma, ‘s werelds grootste aardobservatieproject. Het Copernicus-programma (het vroegere GMES – Global Monitoring for Environment and Security), dat van start ging in 2001, is een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en de ESA. Doelstelling van het programma is de activiteiten in Europese aardobservatie te stroomlijnen, de besluitvorming van publieke en particuliere instanties in Europa bij te staan en het ondersteunen van onderzoek.

Volgens de European Association of Remote Sensing Companies (EARSC), een organisatie die professionals in de sector met elkaar verbindt, groeit de markt voor diensten op basis van aardobservatiedata in de komende jaren naar verwachting met 10% tot 15%, als gevolg van het snelgroeiende aanbod van innovatieve diensten in tal van sectoren. Bron: consultancy.nl 23-2-18 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT