Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

Flashback 2008: Dell claimt merknaam ‘cloud computing’

Flashback 2008: Dell claimt merknaam ‘cloud computing’
12 July 2018 19:54 uur

Volgens onderzoek onder ict-beslissers wordt de term ‘cloud’ in het jaar 2025 niet meer gebruikt. Tegen die tijd spreekt men alleen nog over de functionaliteit van een ict-toepassing. Voor Computable een mooie aanleiding om eens te gaan kijken wanneer de termen ‘cloud’ en ‘cloud computingHet op aanvraag via het internet beschikbaar stellen van rekenkracht, opslag, beveiliging, software en gegevens. De gebruiker van informatie is niet verantwoordelijk voor de hardware en software en neemt automatisering als een dienst af.’ eigenlijk in de mode raakten.

In het jaar 2008 verschijnen in Computable de eerste berichten over cloud computingHet op aanvraag via het internet beschikbaar stellen van rekenkracht, opslag, beveiliging, software en gegevens. De gebruiker van informatie is niet verantwoordelijk voor de hardware en software en neemt automatisering als een dienst af.. Opvallend: computerbouwer Dell doet in augustus van dat jaar een poging om de term als merknaam te registeren. Het bedrijf deponeert de aanvraag bij het United States Patent and Trademark Office (USPTO) en komt de eerste bezwaarperiode door. Het hoopt het exclusieve recht te verwerven op de merknaam cloud computing.

In de aanvraag omschrijft Dell cloud computing als: ‘fabricage op maat van hardwareDe verzameling aan apparatuur waarop software is ge�nstalleerd om automatiseringsdiensten aan gebruikers te kunnen bieden voor gebruik in datacenters en grootschalige computingomgevingen voor gebruik door anderen’. De actie van Dell is destijds te vinden onder het nummer 77139082 en wordt opgemerkt in een Cloud Computing discussiegroep van Google.

Volgens het toenmalige Computable-bericht is Dell niet het eerste bedrijf dat achter het merkrecht van de term aangaat. De eerste aanvraag zou al in 1998 zijn gedaan door NetCentric Corporation, al wordt niet gemeld waarom die aanvraag niet door de ballotage heen kwam. Bron: computable.nl 12-7-18 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT