Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

Hoe stoppen we de cyberaanvallen?

Hoe stoppen we de cyberaanvallen?
30 January 2018 08:12 uur

Computerhackers legden afgelopen dagen het online en mobiel bankieren bij ABN Amro, ING en Rabobank urenlang lam. Ook de Belastingdienst werd kort getroffen. Zeven vragen over de nieuwste reeks cyberaanvallen.

1) Wat is er exact gebeurd?

De systemen van ABN, ING en Rabobank begaven het doordat computerhackers grote aantallen gekaapte computers op hun websites afstuurden. Mensen konden daardoor via de app of desktop geen geld overmaken, ook iDEAL werkte niet.

Meer specifiek betreft het een Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval: via botnets (stukjes softwareComputerprogrammatuur ge�nstalleerd op onderliggende apparatuur om automatiseringsdiensten aan gebruikers te kunnen bieden op meerdere besmette pc’s) laten computercriminelen tien- tot honderdduizenden computers tegelijk een site of webshop bezoeken. Dat lukt cybercriminelen dankzij met kwaadaardige malware besmette thuiscomputers. Die kunnen van u, mij of wie dan ook zijn, u merkt dat niet.

2) Wie zitten er achter?

Volgens softwareComputerprogrammatuur ge�nstalleerd op onderliggende apparatuur om automatiseringsdiensten aan gebruikers te kunnen bieden-securitybedrijf ESET blijft dat voorlopig gissen. ,,Er zitten talloze schakels in zo’n cyberaanval”, stelt Michael van der Vaart, chief technology officer van ESET. ,,Hackers gebruiken proxy-servers in verschillende landen.” Wel registreerden de speurders van ESET de namen van ING en ABN Amro in een bekend bankenvirus. Sporen van dat virus lijken mede naar Rusland te wijzen. ,,Alleen staat dat virus volledig los van de DDoS-aanval wij hebben geen enkele aanwijzing dat er een link bestaat.” In het verleden bleken DDoS-aanvallen in ieder geval regelmatig uit Oost-Europa afkomstig.

3) Waarom worden de banken getroffen?

Dat is onduidelijk, maar de aanval volgt wel verrassend snel op het nieuws dat onze AIVD de Amerikaanse autoriteiten cruciale info verstrekte over Russische staatshackers en hun pogingen de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Of het een Russische wraakactie betreft, valt echter niet te bewijzen.

4) Is mijn geld veilig?

Een DDoS-aanval is een effectief, maar tegelijk tamelijk bot instrument om computersystemen lam te leggen. Hackers komen niet binnen, het is meer alsof ze de deur barricaderen met tientallen postzakken. Uiteraard kan de DDoS-aanval als afleidingsmanouvre dienen, maar niets wijst daarop. Banken stellen dat er geen hack heeft plaatsgevonden en dat er ook dus geen inbreuk is op de onderliggende banksystemen of op klankgegevens. Bron: pvc.nl 29-1-18 Lees verder>>>>

  • ISPConnect
  • Nederland ICT