Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

IoT-security: Smart devices versus IoT-devices

IoT-security: Smart devices versus IoT-devices
18 December 2017 13:26 uur

Security is een belangrijk aspect van het InternetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) of Things. Nu meer en meer devices gekoppeld en ontsloten worden, wordt dat probleem alleen maar groter. Maar welbeschouwd heeft een DDoS-aanval weliswaar te maken met security, maar niets met het InternetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) of Things!

Toen eind oktober 2016 Dyn is aangevallen door een DDoS-aanval, hadden veel grote partijen die de DNS-diensten gebruikten (zoals Twitter, Amazon, Spotify, Netflix, PayPal, etc.) hier last van. De aanval werd omschreven als een IoT-DDoS, omdat er IoT-devices bij betrokken waren. Het is grappig hoe de pers deze aanval omschreef: “DoS-aanval door babyfoons en beveiligingscamera’s”. Een ander noemde “digitale videorecorders en printers”, weer een andere bron sprak over “beveiligingscamera’s en koelkasten” en zelfs “tandenborstels” kwamen voorbij.

Laten we eerst eens een stapje terug doen en bekijken wat het InternetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) of Things nu precies is. Het bestaat uit direct en indirect met het internetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) verbonden devices. Het hele ecosysteem bestaat uit meerdere lagen:

1.De IoT-devices zelf, voorzien van sensoren en/of actuatoren (bijvoorbeeld een lamp, een fitbit, een tandenborstel), die onderling, via een gateway of app ‘connected’ zijn.

2.Gateways die de verbinding tussen de devices en de routers realiseren.

3.Slimme devices (computers!) die veelal een specifieke functie hebben (smart tv, smart watch, mediaplayer/entertainment systemen, IPInternet Protocol. De afspraak over de wijze waarop computersystemen via het internet met elkaar communiceren. Vandaag de dag is versie 6 (IPv6) de standaard. Het Internet Protocol (IP) wordt eveneens gebruikt binnen lokale (bedrijfsmatige) netwerken.-camera) en soms ook zelf een gatewayfunctie hebben.

4.Routers die de daadwerkelijke fysieke verbinding met internetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) mogelijk maken en routering van netwerkpakketjes verzorgen.

5.Smartphone/tablet-apps die direct met de devices communiceren (bijvoorbeeld via Bluetooth) of die met de gateways (of zelfs een cloud app) communiceren om de devices uit te lezen, te bedienen of te besturen.

6.Een cloud applicatie in het backoffice van de aanbieder bedoeld voor de eindgebruikerEen persoon of een apparaat dat gebruik maakt van automatiseringsdiensten, die data verzamelt, remote toegang regelt, bedienen op afstand mogelijk maakt en dergelijke.

7.Een (voor de gebruiker onzichtbare) cloud applicatie van de aanbieder die firmware upgrades en patches verzorgt, maar ook data verzamelt en analyseert. Bron: linuxmag.nl 18-12-17 Lees verder>>>>

  • ISPConnect
  • Nederland ICT