Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

KPN: cloud niet meer ‘spielerei’

KPN: cloud niet meer ‘spielerei’
11 October 2018 18:39 uur

Nederlandse organisaties zijn op steeds meer gebieden bezig met het ‘omarmen’ van digitale transformatie. Dat concludeert KPN in een onderzoek naar de adoptie van cloudtechnologie als onderdeel van de digitalisering van bedrijfsprocessen. Cloudtechnologie en –diensten spelen volgens de studie een belangrijke rol bij kansen en uitdagingen van digitale transformatie.

Er was al aandacht voor frontoffice transformatie (diensten richting afnemers). Daar komt meer aandacht bij voor de transformatie van backoffice- en productieprocessen (interne transformatie) . Die is sterk toegenomen ten opzichte van 2017. Ook de aandacht voor legacy-transformatie (van oudere systemen en toepassingen) zou sterk toegenomen zijn. Daarbij kijken organisaties steeds nadrukkelijker naar cloudoplossingen, aldus de Hybrid CloudHybride Cloud. Een combinatie van Private Cloud en Public Cloud Monitor 2018 van Pb7 Research in opdracht van KPN.

Bedrijfsbrede strategie en aansturing

KPN heeft een aantal van de belangrijkste conclusies op een rijtje gezet:

  • Cloud speelt een belangrijke rol in het realiseren van digitale transformatieplannen en in het oplossen van legacy-problemen.
  • De tijd van cloud ‘Spielerei’ komt ten einde, een bedrijfsbrede strategie en centrale aansturing wordt noodzakelijk.
  • Nu het cloudgebruik meer volume krijgt, neemt het aantal uitdagingen bij het breed uitrollen van cloud modellen toe.
  • Security is een rode draad in de reis naar de cloud.

Hybride cloudmodel wint terrein

Wat cloudgebruik betreft, wint volgens KPN vooral het hybride cloudmodel aan terrein. Dit model staat voor een bundeling van allerlei private- en publieke clouddiensten. Publieke cloud kan zowel het gebruik van diensten zoals Salesforce.com zijn als het laten draaien van een eigen infrastructuur op platforms zoals van Microsoft (Azure), Amazon (AWS) of IBM. KPN biedt zelf onder meer via een eigen platform clouddiensten aan van IT-partners.  Bron: telecompaper.com 11-10-18

  • Nederland ICT