Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

‘Lat gaat omhoog voor bewaarplicht data telefonie en internet’

‘Lat gaat omhoog voor bewaarplicht data telefonie en internet’
27 March 2018 13:59 uur

Telecomproviders hoeven voortaan nog maar maximaal een jaar telefoonnummers te bewaren. Dat blijkt uit een brief die minister Grapperhaus van Justitie vandaag heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Eerder was die termijn twee jaar.

Volgens de huidige regels moet niet telefoon- en internetverkeer bewaard worden dát er gebeld is en hoe laat en of het gesprek gelukt is, maar ook de locatiegegevens, legt beveiligingsexpert Brenno de Winter uit.

Lat gaat omhoog

Door een uitspraak van het Europees Hof in een zaak van provider Tele2 tegen Ierland blijkt nu dat het bewaren van dit soort gegevens niet proportioneel is en dat de inbreuk op de privacy te groot is. Het moet strikt noodzakelijk zijn, zegt De Winter. ‘En dat is niet de locatie maar wie met wie belt en welk IPInternet Protocol. De afspraak over de wijze waarop computersystemen via het internet met elkaar communiceren. Vandaag de dag is versie 6 (IPv6) de standaard. Het Internet Protocol (IP) wordt eveneens gebruikt binnen lokale (bedrijfsmatige) netwerken.-adres hoort bij welke persoon? Die gegevens moeten nu zo kort mogelijk bewaard worden.’ Voor telefonie geldt nu een jaar, voor internetgegevens zes maanden.

Aan het inzien van de data die bewaard wordt zit ook weer strikte voorwaarden. Er mag alleen in gekeken worden als de rechter-commissaris daar toestemming voor geeft, vertelt De Winter. ‘Daarvoor was het een soort grote vergaarbak. Er is wel een jaar geweest waarin bleek dat er meer dan een miljoen keer in die database is gekeken.’

Gevolgen voor Nederland

De uitspraak van het Europees Hof heeft ook gevolgen voor Nederland, vertelt De Winter. Als Nederland die niet volgt, dan komen wij ook niet door de mensenrechtentoets, vertelt hij. ‘Dan wordt de privacy teveel ingeperkt. Grapperhaus komt nu met maatregelen om opsporing mogelijk maken, maar wel proportioneel.’ Je wil niet dat de databases met dit soort gegevens te pas en te onpas bekeken worden, zegt De Winter.

Hoeveel privacy moeten burgers opgeven zodat veiligheidsdiensten hun werk goed kunnen doen? Dat blijft een continue strijd. Volgens De Winter is de balans door de uitspraak van het Europees Hof nu een stuk de goede kant op geschoven. Ook door het referendum over de Wiv van vorige week ziet De Winter dat Nederland kritischer wordt: ‘Ik denk dat dat alleen maar gezond is.’ Bron: bnr.nl 26-3-18

  • ISPConnect
  • Nederland ICT