Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

Nationaal Cyber Security Centrum lanceert Cyberkompas

Nationaal Cyber Security Centrum lanceert Cyberkompas
28 November 2019 08:34 uur

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie heeft vandaag het Cyberkompas gelanceerd, een tool die organisaties inzicht moet geven in de uitdagingen en ontwikkelingen waar ze de komende jaren mee te maken kunnen krijgen als het om cybersecurity gaat.

Het Cyberkompas geeft organisaties op basis van acht thema’s, zoals digitalisering, toename van wet- en regelgeving, afnemende rol van de mens en monopolisering in het digitale domein, inzicht over welke maatregelen er genomen kunnen worden om in de toekomst weerbaar te blijven.

“Een beperkt aantal grote marktpartijen domineert vrijwel de gehele digitale markt. Een kleine groep leveranciers levert diensten die in vrijwel alle ketens terugkomen”, zo laat het NCSC in het Cyberkompas weten. Deze afhankelijkheid zet de weerbaarheid van organisaties onder druk, bijvoorbeeld als één van deze leveranciers met een cybersecurity-incident te maken krijgt.

Het NCSC verwacht ook dat incident response in de toekomst complexer zal worden, omdat niet alle informatie uit de keten real-time beschikbaar is. Daarnaast verschijnen er in de keten meer black boxes waarvan niet transparant is hoe ze werken, wat detectie van dreigingen lastiger maakt.

Een andere ontwikkeling waar organisaties bij stil moeten staan is de afnemende rol van de mens. “Er worden steeds meer geautomatiseerde beslissingen genomen in processen. Waar vroeger de mens een afweging maakte op basis van beschikbare informatie en eigen inzicht, wordt dat nu overgelaten aan kunstmatige intelligentie”, stelt het NCSC.

De overheidsdienst verwacht dat automatiseringHet principe en proces waarbij gegevens via computers en software op een automatische wijze worden verwerkt, opgeslagen en beschikbaar gesteld aan de gebruiker het aantal door mensen veroorzaakte beveiligingsincidenten zal doen afnemen. Aan de andere kant zal het menselijk improvisatievermogen om besluiten van computers te betwisten mogelijk verminderen en kunnen mensen de beslissingen van kunstmatige intelligentie wantrouwen, wat uiteindelijk weerstand zal oproepen.

“Het kompas helpt om zwaartepunten te bepalen en na te denken over maatregelen die uw organisatie heeft genomen of in de toekomst zou moeten nemen om weerbaar te blijven”, aldus het NCSC. Bron: security.nl 27-11-19

  • Nederland ICT