Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

Ontwerpfouten in centrale chips en lekken Meltdown en Spectre ontdekt

Ontwerpfouten in centrale chips en lekken Meltdown en Spectre ontdekt
04 January 2018 14:14 uur

In chips die de afgelopen tien jaar in haast alle laptops, smartphones, computers en computerservers zijn verwerkt, blijken twee grote lekken te hebben. Ze dragen de namen Metdown en Spectre.

Zowel consumenten als zakelijke gebruikers en ecosystemen hebben hier last van, zo ontdekte een aantal groepen onderzoekers.

De Oostenrijkse TU Graz, Cerberus Security, beveiligingsbedrijf uit Duitsland, het Project Zero-team van Google en beveiligingsonderzoeker Paul Kocher, deden de afgelopen tijd deze ontdekkingen. Spectre kwam aan het licht door de laatste twee.

Intel

Eerder deze week bevestigde Intel dat ze zowel de fouten als de lekken hebben aangetroffen in onder andere het Intel Management Engine, Intel Server Platform Services (SPS), en Intel Trusted Execution Engine (TXE).

De fouten zitten in de centrale chip. Een ervan is daardoor alleen te verhelpen door de hele chip fysiek te vervangen. De andere kan wel worden opgelost, maar heeft wel tot gevolg dat computers aanzienlijk trager worden. Dat kan oplopen tot 30 procent, maar verschilt wel per programma. De lekken zijn Meltdown en Spectre genoemd. Bron: ictmagazine.nl 4-1-18 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT
  • ISPConnect