Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

Oost-Nederland krijgt eigen Digital Trust Centre

Oost-Nederland krijgt eigen Digital Trust Centre
14 May 2018 18:24 uur

‘Kan een cybercrimineel jouw productie in een klap stilleggen?’

Om de cyberveiligheid bij de maakindustrie in Oost-Nederland te vergroten start Novel-T een Digital Trust Centre. Kwartiermaker Liesbeth Holterman vertelt hoe dit expertisecentrum jouw bedrijf steunt bij het effectief en kostenbewust beschermen van je bedrijf tegen digitale aanvallen.

Cyberaanvallen, hacks, persoonsgegevens die op straat liggen. Dat we zorgvuldig moeten omgaan met gegevens dringt steeds meer door. Maar hoe staat het eigenlijk met cybersecurity in de maakindustrie? “Het internetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) is nooit gebouwd voor het gebruik zoals wij dat nu kennen”, legt Liesbeth Holterman uit. “Dat maakt het onveilig.” Ondertussen digitaliseren we verder. Met Smart Industry en het InternetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www) of Things raken ook maakbedrijven steeds meer verbonden. En daarmee groeit de afhankelijkheid van een veilig netwerk.

Ken de risico’s

Liesbeth betwijfelt of ondernemers in de maakindustrie zich bewust zijn van de risico’s. “Bedrijven denken vaak wel aan het beschermen van de kantooradministratie, maar niet aan de productieomgeving. Of de maatregelen die ze nemen richten zich onvoldoende op de bedrijfscontinuïteit. Produceer jij bijvoorbeeld onderdelen voor een slimme robot, wat is dan ingrijpender? De e-mail die eruit ligt of de aansturing van je productie die stilvalt?”

Cybersecurity bij operational technology

Liesbeth werkte jaren bij de AIVD en was belangenbehartiger bij Nederland ICT. De afgelopen jaren adviseerde ze bij FME ondernemers in de technologische industrie over cybersecurity. “Daar ondervond ik dat, om in de taal van de inbreker te spreken, bij veel bedrijven de deuren en ramen wijd open staan.” Ze erkent dat cybersecurity een complex domein is. “Als bedrijf heb je een verantwoordelijkheid om aan de veiligheidseisen te voldoen, maar soms zijn er verbindingen waar je niet van weet. Hoe kan je dan zorgen voor goede beveiliging?” Bron: smartindustry.nl 14-5-18 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT