Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

Opzij CPU: waarom de computer van morgen om geheugen draait

Opzij CPU: waarom de computer van morgen om geheugen draait
09 December 2018 19:57 uur

Intel Optane, Storage Class Memory, NVMe over Fabric, HPE’s The Machine: de toekomst van de computerEen apparaat voorzien van een processor, geheugen en opslag dat samen met de ge�nstalleerde software gebruikt kan worden om automatiseringsdiensten af te nemen staat bol van moeilijke termen. Wat betekenen ze nu precies, en welke invloed hebben ze op het datacenter van morgen?

HPE is er al enkele jaren zeker van: de traditionele computerarchitectuur, waarbij de cpu zijn naam alle eer aan doet en centraal staat, volstaat niet om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van vandaag. De schuldige: data. Of concreter: de enorme hoeveelheden data die bedrijven vandaag vergaren. Die terabytes aan potentieel waardevolle gegevens vergaren veelal stof op harde schijven of, als daar budget voor is, SSD’s.

Als data goud is, dan zijn die talrijke opslagservers de grond waaruit dat goud moet worden ontgonnen. De gegevens analyseren, waardevolle inzichten distilleren en vervolgens meerwaarde creëren door actie te nemen, vereist veel rekenkracht. Die wordt traditioneel voorzien door de cpu (of een cluster van krachtige cpu’s). De data wordt gelokaliseerd op trage opslagservers, gaat vervolgens naar het geheugen waar algoritmes ermee aan de slag gaan, vertrouwend op de rekenkracht van de cpu. De afstand tussen de cpu en de dataservers is echter te groot, en dat bemoeilijkt een efficiënte analyse. Bron: techzine.nl 8-12-18 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT