Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

‘Overheid kan eisen stellen aan data-opslag’

‘Overheid kan eisen stellen aan data-opslag’
19 December 2018 09:44 uur

Als ICT in de cloud draait, zijn de ARBIT-voorwaarden dan nog van toepassing? Tijdens een rondetafelbijeenkomst van iBestuur spraken verschillende partijen over het effectief inkopen van clouddiensten. De vraag ‘hoe halen we SAAS in huis?’ leidde tot een geanimeerde discussie.

SoftwareComputerprogrammatuur ge�nstalleerd op onderliggende apparatuur om automatiseringsdiensten aan gebruikers te kunnen bieden-as-a-Service (SAAS) is een containerbegrip voor standaard softwareComputerprogrammatuur ge�nstalleerd op onderliggende apparatuur om automatiseringsdiensten aan gebruikers te kunnen bieden voor dienstverlening via internetEen zeer groot openbaar netwerk van samenwerkende computers, vaak verward met het World Wide Web (www). Apparaat- en locatieonafhankelijke diensten zoals Dropbox en Google Drive voor het opslaan en delen van bestanden. Daarnaast zijn er tal van vakspecifieke oplossingen. Bijvoorbeeld Hubspot voor marketingcampagnes, ZenDesk voor klantenservice en callcenters en Salesforce voor klantrelatiemanagement. Wereldwijd zijn de grootste aanbieders van de openbare cloud de Amerikaanse giganten Amazon, Google, IBM en Microsoft en het Chinese Alibaba.

Met SAAS zijn investeringen in rekenkracht en dataopslagHet mechanisme waarbij gegevens permanent op magnetische of optische schijven wordt vastgelegd op eigen terrein (on premise) niet langer nodig, alles kan in de cloud. Dit is IT van een nieuwe orde en dat leidt tot de vraag in hoeverre de gangbare aanbestedingsprocedures en inkoopvoorwaarden nog van toepassing zijn. Op de iBestuur-bijeenkomst van begin december was de vraag ‘Hoe halen we SAAS in huis’ reden voor volle ronde tafels. Het in harmonie brengen van aanbestedingsregels en cloudapplicaties is een heet hangijzer, waar inkopers, juristen en gebruikers op een eigen manier tegenaan kijken. Bron: ibestuur.nl 19-12-18 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT