Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

Snelste supercomputer ter wereld breekt AI-records

Snelste supercomputer ter wereld breekt AI-records
07 February 2019 10:36 uur

IBM Summit, ’s werelds snelste supercomputer, heeft de strafste AI-berekening in de geschiedenis uitgevoerd. Nvidia, IBM en Google hebben de krachten gebundeld om  nieuwe records te breken. De focus van het onderzoek is de evolutie van het klimaat.

Allereerst een bloemlezing over de IBM Summit. Het systeem bestaat uit 4.608 servers die elk onderdak bieden aan twee IBM Power9 cpu’s met telkens 22 rekenkernen. De supercomputer heeft in totaal meer dan 200.000 processorkernen en 10 petabytes aan RAM ter beschikking.

Elke server bevat ook zes Tesla V100 gpu’s van Nvidia, of 27.648 in totaal. De Tesla V100 is gebaseerd op de Volta-architectuur en bedoeld voor datacenters. Deze chip is dankzij Tensor Core uitermate geschikt voor machine learning. Volgens Nvidia zijn de gpu’s verantwoordelijk voor 95 procent van de rekenkracht van Summit.

Deep learning

“Deep learning werd nog nooit met zo’n krachtige prestaties gecombineerd”, zegt Prabhat aan Wired. Prabhat (hij heeft maar één naam) is hoofd van de onderzoeksgroep aan de National Energy Research Scientific Computing Center bij Lawrence Berkeley National Lab.

’s Werelds krachtigste supercomputer werd belast met een AI-taak rond de klimaatverandering. Er werden weerpatronen gedetecteerd zoals cyclonen voor klimaatsimulaties. De dataset bestaat uit 100 jaar aan drie uursvoorspellingen over de atmosfeer van de aarde. Bron: techzine.nl 6-2-19 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT