Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

Vertrouwen in cybersecurity binnen gezondheidszorg hoger dan ooit

Vertrouwen in cybersecurity binnen gezondheidszorg hoger dan ooit
10 May 2019 07:45 uur

Zorginstellingen hebben er vertrouwen in dat zij adequaat kunnen reageren op een cyberaanval. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Infoblox. Na de ransomware-aanval WannaCry die bedrijven wereldwijd platlegde (waaronder 15 ziekenhuizen in Nederland), hebben zorginstanties hun investeringen in cybersecurity en IT verhoogd. Ook heeft 41 procent van de zorginstellingen in de Benelux een plan opgesteld voor de betaling van losgeld bij een ransomware-aanval.

De digitale transformatie van de zorgsector draagt bij aan verbeterde efficiëntie en kwaliteit van de zorg, maar brengt tegelijkertijd een verhoogd risico op cyberaanvallen met zich mee. Infoblox is marktleider in Secure Core Network Service en ondervroeg IT-professionals in de zorgsector in de Benelux, Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland over de staat van hun cybersecurity ten opzichte van twee jaar geleden, na de WannaCry aanvallen in mei 2017.

Uit het onderzoek blijkt dat 92 procent van de ondervraagde IT-professionals er vertrouwen in heeft dat hun organisatie voorbereid is en goed kan reageren op een cyberaanval, tegenover 82 procent twee jaar geleden. In de Benelux is dat vertrouwen met 98 procent zelfs nog hoger. Meer dan twee derde van de organisaties in de Benelux (68 procent) geeft aan gebruik te maken van geautomatiseerde systemen die netwerken scannen op verdachte activiteiten. Een kwart (25 procent) heeft een eigen Security Operations Centre (SOC) om deze scans uit te voeren.

Ransomware
Na de schok van WannaCry zijn zorginstellingen meer gaan nadenken over hoe te handelen bij een ransomware-aanval. In totaal geeft 83 procent van de zorginstellingen in de Benelux aan bereid te zijn losgeld te betalen bij een ransomware-aanval. Van de ondervraagden in de Benelux heeft 41 procent hier zelfs een plan voor op de plank liggen. Slechts 13 procent geeft aan absoluut geen losgeld te betalen. Bron: beveiligingswereld.nl 10-5-19 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT