Hét informatieplatform over cloudoplossing en -bedrijven

Contact

Wetsvoorstel wil miljoenenboetes opleggen bij verzwegen cyberincidenten

Wetsvoorstel wil miljoenenboetes opleggen bij verzwegen cyberincidenten
16 February 2018 08:05 uur
Een nieuw wetsvoorstel moet bedrijven binnen ‘vitale sectoren’ verplichten om digitale incidenten te melden bij toezichthouders. Doen ze dat niet, dan riskeren ze miljoenenboetes.

Dat staat in een voorstel voor de nieuwe Cybersecuritywet die minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid donderdag heeft ingediend bij de Tweede Kamer.

De bijbehorende toezichthouders voor vitale sectoren moeten bij een incident op de hoogte worden gesteld. Het gaat om de minister voor Economische Zaken en Klimaat, de minister voor Infrastructuur en Milieu, de minister Medische Zorg en De Nederlandsche Bank.

Organisaties die van een cyberincident geen melding maken, kunnen daarvoor een boete van maximaal 5 miljoen euro krijgen. Als een organisatie wel melding maakt, maar daarna onvoldoende informatie deelt, kan die een boete van 1 miljoen euro krijgen.

Organisaties binnen vitale sectoren zijn belangrijk voor het alledaags functioneren van Nederland, zoals stroomvoorzieners, kerncentrales, waterleveranciers, telecomproviders, financiële instanties en de overheid. Bron: nu.nl 16-2-18 Lees verder>>>>

  • Nederland ICT